+31 6 1339 0048 info@zwangles.nl

Reviews archief

Yvette, april 2016:
Mijn zwangerschap en het toeleven naar de keizersnede vond ik pittig en ik heb lang niet zo veel kunnen genieten als ik had gehoopt. Maar toen ontdekte ik Zwangles en dat heeft mijn zwangerschaps alsnog ‘gemaakt’. Het zingen was hèt lichtpuntje van mijn week! De ademhalingstechnieken waren ook bij de keizersnede fijn. Ik merkte bijna niets van het plaatsen van de katheter en ruggenprik omdat ik me zo goed op mijn adem kon richten. Dankjewel voor je fijne leuke lessen!

Eline, december 2015:
Ik wil je onwijs bedanken voor de fijne en gezellige Zwanglessen. Mijn zoontje van een paar maanden kan niet stoppen met lachen als ik begin te zingen, hij is er dol op! En dat komt mede dankzij jou. Je hebt me de ontspanning van een moment voor mezelf geboden, nieuwe liedjes geleerd, me leuke andere moeders laten kennen én je hebt me een sterke band tussen mij en mijn jochie gegeven. Want ik ben ervan overtuigd dat zingen tijdens de zwangerschap onwijs verbindt tussen moeder en kind. Dankjewel!

Fleur, november 2015:
Wat komen er toch een hoop van de songteksten op geboortekaartjes terecht. Dat geeft wel aan hoe raak de liedjes zijn die je uitkiest.

Jacoline, maart 2015:
Ik heb genoten van 10 onwijs leuke, leerzame en gezellige lessen met miniconcert als slot! Echt super hoe Maaike Rijnsburger ons zo enthousiast aanmoedigde elke les. En altijd vrolijk! Ik zal het missen lieve Maaike en cursisten.

Sophie, maart 2015:
Was erg leuk om te doen! Voor iedereen met koudwatervrees: als je het leuk vindt om te zingen, gewoon doen, cadeautje voor jezelf!

Wendy, maart 2015:
Ik zit er nog steeds van te genieten, wat een gave cursus is het geweest! Een ontzettend leuke, gave, gezellige, ontspannen, muzikale, leerzame en laagdrempelige cursus. Maaike, nogmaals bedankt!

Aranka, februari 2015:
Maaike, our lovely doula and singing mentor is so good at making us feel at ease and making us laugh!!! A real sense of womenhood is radiating from her. It is the best atmosphere you can ask for. She is giving super tips about birth, and about connecting with your baby.

Wendy, januari 2015: Jammer dat het dan alweer de laatste les is, ik denk dat ik daarna nog wel even verder wil met zwanglessen maar dat was mogelijk toch? (Ja!)

Irene, mei 2014:
Ik vond het zo’n leuke avond gisteren. Ik reed helemaal blij naar huis :-).

Ottelien, mei 2014:
Hoi Maaike, Ik wil je graag vertellen dat ik gisteren heb genoten van het zingen. En ook het tweede deel van de les met de ontspanningsoefeningen is voor mij heel goed om zo bewuster te worden van mijn zwangerschap. Doordat ik al een zoontje heb die nog veel aandacht en verzorging vraagt, vergeet ik af en toe erbij stil te staan dat er in mijn buik ook een klein wondertje groeit…

Charlotte, mei 2014:
Ik liep al langer met het idee om ‘ooit’ eens de stap te wagen om zangles te nemen, gewoon omdat ik zingen leuk vind en om te kijken of er van mijn stem wat te maken zou vallen. Al snel stuitte ik op Maaikes Zwangles. Schoorvoetend stuurde ik haar een mailtje en ik kreeg meteen een reactie. Haar enthousiasme werkte aanstekelijk en de geruststelling dat de cursus er ook juist is om gewoon lekker samen te zingen trok me over de streep. Ik meldde me aan en daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad. We zingen mooie nummers en ik word steeds bewuster van m’n ademhaling. Ook in de ontspanningsoefeningen vind ik mijn eigen weg. De Zwangles helpt echt om me te richten op m’n baby en op mezelf. Even aan niets anders denken dan aan ons.

Sanne, april 2014:
Ik zong al regelmatig in een koor en op zangles en had zo het ontspannende en heilzame effect van zingen al ervaren. Tijdens mijn zwangerschap merkte ik dat ik nog steeds veel zin en behoefte hieraan had, maar dat ik het niet fijn meer vond om bezig te zijn met presteren en het halen van hoge noten.
De zwangles van Maaike was een ideale manier om relaxed zingen te combineren met een zwangerschapscursus. Naast het zingen van popnummers was er elke les ruim de tijd voor ontspannende oefeningen. Maaike gaf hierbij steeds aan hoe deze oefeningen kunnen bijdragen aan het bevorderen van een voorspoedige bevalling. Hierdoor heb ik handvatten gekregen om met de weeën om te gaan en tussen de weeën door momenten van ontspanning te creëren. Met name aan het visualiseren van de ademhaling heb ik veel gehad, in ieder geval nu al bij de oefenweeën. De echte weeën moeten nog komen, maar ik ga het met vertrouwen tegemoet!

Yvonne, oktober 2013:
Ik vond de zwangles leerzaam, ontspannend en gezellig. De zwangles zorgde voor ontspanning tijdens een drukke werkweek. Ik moest altijd rennen, vliegen om op tijd te zijn, maar eenmaal binnen kwam ik tot rust. Maaike straalt een prettige natuurlijke rust uit.
Het zingen vond ik heerlijk! Superleuk om in canon en meerstemmig te zingen. Niet altijd makkelijk en soms best spannend, maar wat werkt het heerlijk ontspannend! De visualisatie oefeningen voor de ademhaling vond ik heel handig. Ik heb er tijdens mijn bevalling nog gebruik van gemaakt. Helaas geen bitterballen voor mij ;).
De liedjes die we geleerd hebben zing ik nu voor Mats.

Eline, oktober 2013:
Al jaren speelde ik met het idee om eens op zangles te gaan. Tijdens mijn zwangerschap werd dat idee sterker en ben ik bij Maaike terecht gekomen: Zwangles, hoe ideaal!
We hebben prachtige liedjes geleerd om voor onze kindjes te zingen, tijdens en na de zwangerschap. Na elke les voelde ik me ontzettend opgeladen en ook zeer ontspannen. Door te zingen kom je in je lijf terug, en het effect werd versterkt door samen te zingen. Dat was niet alleen tijdens de zwangerschap fijn; zelfs tijdens de bevalling heb ik nog het opwarmertje ‘mannen-met-spillebenen’ gebruikt die we in de lessen als toonladder hadden geleerd – om de eentonigheid van het eindeloos puffen even te doorbreken… Dat zorgde voor een memorabel moment van hilariteit tijdens een lange bevalling.
Ook in de eerste week zong ik veel slaapliedjes voor ons nieuwe kleine mensje dat bij ons voeteneind lag – toen was een stem voldoende op haar weer in slaap te krijgen.