+31 6 1339 0048 info@zwangles.nl

Reviews archief

Céline, juli 2018:
Wat was het leuk om samen met andere zwangeren te zingen en ervaringen uit te wisselen. Goede (muzikale) begeleiding en ik heb zeker nieuwe dingen geleerd terwijl het mijn 2e zwangerschap was. De partnerles vond ik een waardevolle aanvulling op het programma. Het optreden op het eind maakte de cirkel rond. Een aanrader deze cursus wat mij betreft!

Mirjam, juli 2018:
Heerlijk om samen liedjes te zingen en een band met je buik/kleintje op te bouwen! In 10 weken groei je als groep ook erg naar elkaar toe en is het heerlijk om een terugkomles te hebben en weer bij te kletsen en elkaars kleintjes te bewonderen!
Maaike is zo’n fijne lerares! Ze creëert een ontspannen en veilige sfeer waarin iedereen durft te zingen, onzekerheden durft te uiten en vragen durft te stellen!
Mocht er ooit een tweede zwangerschap komen, dan kom ik zeker weer terug!

Maartje, juli 2018:
Van te voren dacht ik dat Zwangles niks voor mij zou zijn. Na een proefles gevolgd te hebben was ik om. Wat heerlijk om samen te zingen. Wij hadden een klein clubje en dat maakt het erg knus. Fijn om samen tips betreft de naderende bevalling uit te wisselen. Ik had nog wel langer willen zingen in hetzelfde groepje.
Bijzonder om daarna met je kleintje samen met de groep weer wat liedjes te zingen. Dat raakt je nog extra.

Wendela, maart 2018:
Dankjewel Maaike, voor al je enthousiasme en toewijding. Jij en de andere zwangeressen hebben mijn zwangerschap nog mooier gemaakt.

Lotte, januari 2018:
Ik wil jou ontzettend bedanken voor de allerleukste zwangerschapscursus die er bestaat. Ik vond het helemaal te gek en heb er meer aan gehad dan aan de pufcursus. Wie weet tot over een paar jaar. Veel liefs en nogmaals dank, Lotte.

Mariska, november 2017:
Hele leuke en leerzame cursus onder de spontane leiding van Maaike. Ontspannen zingen en met de zwangerschap bezig zijn. Daarnaast ook leerzame tips en uitleg over wat je te wachten staat als je gaat bevallen. Ik heb genoten en ben heel benieuwd hoe mijn kindje gaat reageren op de nummers die ik tijdens de zwangerschap veel gezongen heb. Echt een aanrader als je blij wordt van zingen!

Astrid, november 2017:
Een hele bijzondere ervaring vond ik de zwanglessen van Maaike. Bij mijn derde kindje wilde ik eens iets anders dan yoga en dit was een super goede keuze!! Heerlijk om te zingen met m’n dochtertje in de buik. Na haar geboorte werd ze zelfs rustig bij het horen van de liedjes. Het heeft echt mijn zwangerschap en kraamtijd bijzonder gemaakt. De betrokkenheid van Maaike vond ik ook erg leuk. Niets dan complimenten en ik zou iedereen deze cursus aanbevelen!

Jolien, november 2017:
Op zoek naar een zwangerschapscursus en vind je het leuk om te zingen? Dan is dit echt een aanrader! Met een groep bolle buiken liedjes zingen was al erg leuk. Heel fijn om daarnaast ook ervaringen uit te wisselen, tips te krijgen en ontspanningsoefeningen te doen.

Marije, november 2017:
Echt een hele leuke manier om met je zwangerschap en de baby in je buik bezig te zijn. Fijne tips maar vooral heerlijk om te zingen en zo je zwangerschap te beleven. Absoluut een aanrader (ook als je niet zo heel goed kan zingen)

Tryntsje, november 2017:
Ook bij de 2e zwangerschap weer meegedaan met Zwangles. Echt heerlijk om zo even tijd met de baby te hebben en lekker te zingen. Daarnaast veel fijne info en tips voor rondom de bevalling gekregen en goede ontspanningsoefeningen! Zeker een aanrader dus, ook als het niet je eerste zwangerschap is!

Wendela, augustus 2017:
Dag Maaike, ik heb ontzettend genoten van het samen zingen. En bijzonder dat ik meer verbinding met het kindje voelde. Ik vond het ontroerend.

Wendy, juni 2017:
Ik heb Zwangles bij mijn vorige zwangerschap gedaan maar ook bij deze tweede zwangerschap kom ik weer bij Zwangles uit omdat ik daar zo optimaal met mijn buik en het kind erin bezig kan zijn.

Renske, juni 2016:
Toen Joep vlak na zijn geboorte lag te huilen, voelde ik me nog labiel en kon hem niet zelf uit z’n wiegje tillen. Papa was even de kamer uit. Toen ben ik maar ‘River Lullaby’ gaan zingen, mijn favoriete nummer bij Zwangles. Met resultaat: Gelijk stil en in slaap gevallen

Yvette, april 2016:
Mijn zwangerschap en het toeleven naar de keizersnede vond ik pittig en ik heb lang niet zo veel kunnen genieten als ik had gehoopt. Maar toen ontdekte ik Zwangles en dat heeft mijn zwangerschaps alsnog ‘gemaakt’. Het zingen was hèt lichtpuntje van mijn week! De ademhalingstechnieken waren ook bij de keizersnede fijn. Ik merkte bijna niets van het plaatsen van de katheter en ruggenprik omdat ik me zo goed op mijn adem kon richten. Dankjewel voor je fijne leuke lessen!

Eline, december 2015:
Ik wil je onwijs bedanken voor de fijne en gezellige Zwanglessen. Mijn zoontje van een paar maanden kan niet stoppen met lachen als ik begin te zingen, hij is er dol op! En dat komt mede dankzij jou. Je hebt me de ontspanning van een moment voor mezelf geboden, nieuwe liedjes geleerd, me leuke andere moeders laten kennen én je hebt me een sterke band tussen mij en mijn jochie gegeven. Want ik ben ervan overtuigd dat zingen tijdens de zwangerschap onwijs verbindt tussen moeder en kind. Dankjewel!

Fleur, november 2015:
Wat komen er toch een hoop van de songteksten op geboortekaartjes terecht. Dat geeft wel aan hoe raak de liedjes zijn die je uitkiest.

Rosa, augustus 2015:
Bring it on, ik wil nu een wee! (na de zwangles in de uitzending van ‘Van Luizenleven naar Luiers’ van de EO)

Fleur, verloskundige, juli 2015:
Toen ik als verloskundige zelf zwanger was zocht ik een cursus waar de nadruk niet lag op ‘leren puffen’ of al te veel informatie over de bevalling. Verschillende clienten van mij waren enthousiast over Zwangles.
Bij Zwangles ligt de nadruk vooral op lekker zingen, ontspannen en even heel bewust bezig zijn met jouw zwangerschap en het kindje in je buik.
De mooie liedjes zorgen ervoor dat je je weer even realiseert wat een wonder zich voltrekt in je lijf en het onderlinge contact met andere zwangeren is gezellig.
Ik zou Zwangles vooral aanraden als je om wat voor reden dan ook op zoek bent naar een zwangerschapscursus die wat minder diep in gaat op de ‘theorie’ over bevallen. Bijvoorbeeld omdat het je tweede of derde kindje is, omdat je zelf voor je beroep al veel weet van zwangerschap en bevallen of gewoon als aanvulling op een reguliere cursus die je misschien samen met je partner volgt.
Het is een fijne cusus om iedere week even op een positieve manier stil te staan bij je zwangerschap.

Jacoline, maart 2015:
Ik heb genoten van 10 onwijs leuke, leerzame en gezellige lessen met miniconcert als slot! Echt super hoe Maaike Rijnsburger ons zo enthousiast aanmoedigde elke les. En altijd vrolijk! Ik zal het missen lieve Maaike en cursisten.

Sophie, maart 2015:
Was erg leuk om te doen! Voor iedereen met koudwatervrees: als je het leuk vindt om te zingen, gewoon doen, cadeautje voor jezelf!

Wendy, maart 2015:
Ik zit er nog steeds van te genieten, wat een gave cursus is het geweest! Een ontzettend leuke, gave, gezellige, ontspannen, muzikale, leerzame en laagdrempelige cursus. Maaike, nogmaals bedankt!

Aranka, februari 2015:
Maaike, our lovely doula and singing mentor is so good at making us feel at ease and making us laugh!!! A real sense of womenhood is radiating from her. It is the best atmosphere you can ask for. She is giving super tips about birth, and about connecting with your baby.

Wendy, januari 2015: Jammer dat het dan alweer de laatste les is, ik denk dat ik daarna nog wel even verder wil met zwanglessen maar dat was mogelijk toch? (Ja!)

Irene, mei 2014:
Ik vond het zo’n leuke avond gisteren. Ik reed helemaal blij naar huis :-).

Ottelien, mei 2014:
Hoi Maaike, Ik wil je graag vertellen dat ik gisteren heb genoten van het zingen. En ook het tweede deel van de les met de ontspanningsoefeningen is voor mij heel goed om zo bewuster te worden van mijn zwangerschap. Doordat ik al een zoontje heb die nog veel aandacht en verzorging vraagt, vergeet ik af en toe erbij stil te staan dat er in mijn buik ook een klein wondertje groeit…

Charlotte, mei 2014:
Ik liep al langer met het idee om ‘ooit’ eens de stap te wagen om zangles te nemen, gewoon omdat ik zingen leuk vind en om te kijken of er van mijn stem wat te maken zou vallen. Al snel stuitte ik op Maaikes Zwangles. Schoorvoetend stuurde ik haar een mailtje en ik kreeg meteen een reactie. Haar enthousiasme werkte aanstekelijk en de geruststelling dat de cursus er ook juist is om gewoon lekker samen te zingen trok me over de streep. Ik meldde me aan en daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad. We zingen mooie nummers en ik word steeds bewuster van m’n ademhaling. Ook in de ontspanningsoefeningen vind ik mijn eigen weg. De Zwangles helpt echt om me te richten op m’n baby en op mezelf. Even aan niets anders denken dan aan ons.

Sanne, april 2014:
Ik zong al regelmatig in een koor en op zangles en had zo het ontspannende en heilzame effect van zingen al ervaren. Tijdens mijn zwangerschap merkte ik dat ik nog steeds veel zin en behoefte hieraan had, maar dat ik het niet fijn meer vond om bezig te zijn met presteren en het halen van hoge noten.
De zwangles van Maaike was een ideale manier om relaxed zingen te combineren met een zwangerschapscursus. Naast het zingen van popnummers was er elke les ruim de tijd voor ontspannende oefeningen. Maaike gaf hierbij steeds aan hoe deze oefeningen kunnen bijdragen aan het bevorderen van een voorspoedige bevalling. Hierdoor heb ik handvatten gekregen om met de weeën om te gaan en tussen de weeën door momenten van ontspanning te creëren. Met name aan het visualiseren van de ademhaling heb ik veel gehad, in ieder geval nu al bij de oefenweeën. De echte weeën moeten nog komen, maar ik ga het met vertrouwen tegemoet!

Yvonne, oktober 2013:
Ik vond de zwangles leerzaam, ontspannend en gezellig. De zwangles zorgde voor ontspanning tijdens een drukke werkweek. Ik moest altijd rennen, vliegen om op tijd te zijn, maar eenmaal binnen kwam ik tot rust. Maaike straalt een prettige natuurlijke rust uit.
Het zingen vond ik heerlijk! Superleuk om in canon en meerstemmig te zingen. Niet altijd makkelijk en soms best spannend, maar wat werkt het heerlijk ontspannend! De visualisatie oefeningen voor de ademhaling vond ik heel handig. Ik heb er tijdens mijn bevalling nog gebruik van gemaakt. Helaas geen bitterballen voor mij ;).
De liedjes die we geleerd hebben zing ik nu voor Mats.

Eline, oktober 2013:
Al jaren speelde ik met het idee om eens op zangles te gaan. Tijdens mijn zwangerschap werd dat idee sterker en ben ik bij Maaike terecht gekomen: Zwangles, hoe ideaal!
We hebben prachtige liedjes geleerd om voor onze kindjes te zingen, tijdens en na de zwangerschap. Na elke les voelde ik me ontzettend opgeladen en ook zeer ontspannen. Door te zingen kom je in je lijf terug, en het effect werd versterkt door samen te zingen. Dat was niet alleen tijdens de zwangerschap fijn; zelfs tijdens de bevalling heb ik nog het opwarmertje ‘mannen-met-spillebenen’ gebruikt die we in de lessen als toonladder hadden geleerd – om de eentonigheid van het eindeloos puffen even te doorbreken… Dat zorgde voor een memorabel moment van hilariteit tijdens een lange bevalling.
Ook in de eerste week zong ik veel slaapliedjes voor ons nieuwe kleine mensje dat bij ons voeteneind lag – toen was een stem voldoende op haar weer in slaap te krijgen.